Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Controle behouden

Het gevoel van controle houden is voor mij heel belangrijk. En juist in deze depressie voelt het alsof ik alle controle kwijtraak. Alles voelt als teveel, dat er meer ballen op de grond vallen, dan ik in de lucht kan houden.

En toch zoek ik steeds weer naar die controle. In mijn geval betekent dit dat ik controle houd, door mijn eetpatroon. Iedere dag dat ik mijn eetpatroon minimaliseer en daarmee in de grip houd, ben ik trots op mezelf. Dat dit niet op een gezonde manier plaatsvindt, weet ik in mijn hoofd wel. Maar mijn gevoel en drang naar deze controle is zo groot, dat ik me er nu niet tegen kan verzetten.

Ik sprak laatst een andere vrouw die ook last heeft van dysthymie (langdurige depressie). Zij behoudt haar controle juist door rust, ritme en regelmaat te behouden. Iedere dag rond dezelfde tijd op staan, douchen, aankleden en ontbijten. Dit hoeft niet veel te zijn, maar wel redelijk gezond. Ook iedere dag rond hetzelfde tijd lunchen, avondeten en een vast slaapritueel. Zij vertelde me dat juist door dingen op deze manier te doen, ze zichzelf helpt om niet te verzanden in de depressie en dat wat haar lichaam zo hard nodig heeft in elk geval te geven.

Ook mijn artsen zeggen dat dit de juiste manier is. Ik worstel hier elke dag mee. Niet eten voelt perfect, maar in mijn hoofd weet ik ook dat mijn lijf iets anders nodig heeft. Hopelijk kan ik binnenkort die stap wel maken.

Jose

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: