Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

So before you go

Een vraag die rouwende mensen na een zelfmoord zich vaak stellen: “Had ik iets kunnen zeggen of doen om dit te voorkomen?”
Lewis Capaldi verwoordt dit op een mooie manier in het nummer “So before you go

So before you go ~ Lewis Capaldi

So, before you go
Was there something I could’ve said
To make your heart beat better?
If only I’d have known you had a storm to weather
So, before you go
Was there something I could’ve said
To make it all stop hurting?
It kills me how your mind can make you feel so worthless
So, before you go

Eigenlijk is hier geen goed antwoord op.
In eerste instantie is het antwoord NEE! Ik ben er inmiddels van overtuigd dat op het moment dat iemand besloten heeft hoe en wanneer de punt gezet wordt, dat er dan (bijna) niets of niemand dat nog tegen kan houden.

Maar het is niet zo zwart-wit. Ik heb eerder geschreven over het proces wat ik doorlopen heb, tot het moment dat ik er echt een punt achter wilde zetten. Het overgrote deel van suïcidale mensen neemt de beslissing niet in een split second, om deze vervolgens direct uit te voeren.
En dus zou op de gestelde vraag het antwoord JA! mogelijk kunnen zijn. Ik zeg bewust mogelijk, omdat dit zeker niet voor iedere situatie en op iedereen van toepassing is.

Zoals ik in mijn proces beschreef, heb ik me eerst geschaamd voor het gevoel dat ik niet meer wilde. Dat ik, een moeder die op papier alles heeft, toch niet verder wilde. Dat ik me zo waardeloos voelde, dat daadwerkelijk niemand mij zou missen. Dat er geen enkele toekomst meer was in mijn ogen.

In het afgelopen jaar waren er ontzettend veel nachten, waarin ik geen enkel idee had hoe ik verder moest. Dat ik echt hoopte dat het nooit meer ochtend zou worden. En in die nachten waren er mensen die mij wezen op een enkele ster in de donkerste nacht, met hun lamp schenen naar het einde van de tunnel. En ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk deze gesprekken voor hen zijn, want horen dat de ander alleen maar dood wil is ontzettend moeilijk. Maar toch maakten zij daadwerkelijk een verschil.

Door structureel te praten over mijn gevoelens, over mijn doodswens, over wat ik achterliet, wat ik dacht te vinden in de dood, ontstond er ruimte in mijn hoofd. Door te luisteren en vragen te stellen, verdronk ik niet meer alleen in mijn eigen gedachtes. Door structureel naast me te staan en me vast te houden (vaak alleen maar telefonisch) kregen de monsters minder ruimte.
Zij zorgden er voor dat er momenten waren dat diepzwarte gedachtes konden veranderen in donker antraciet. Soms alleen maar dat ik koos voor uitstel in plaats van de punt. Ik noem deze mensen mijn lifelines, wat op sommige momenten letterlijk is!

Foto van de hand door Athena op Pexels.com, foto van de kano komt van The Urban List

Nadat ik met de medicatie gestart ben, werden de gesprekken niet alleen lifeline gesprekken, maar ook toekomst gesprekken. Waarvoor zou ik wel willen blijven leven? Wat was de zin van mijn bestaan? Welke betekenis zou je willen toevoegen aan deze wereld?

In therapie leer ik beelden te maken bij gevoelens of gedachtes, zodat ze beter blijven hangen. Ik sprak afgelopen week met mijn therapeute over een doel in mijn leven en de weg er naar toe. Ik zei: “het voelt alsof ik midden op zee zit en dat ik in de verte de zon zie opkomen. En ik heb geen idee hoeveel stormen, huizenhoge golven en neerslag ik nog ga ondervinden, maar ik weet daar is de zon. En wat er precies bij de zon is, ook nog geen idee. Maar daar moet ik naar toe varen, naar het licht.”

Ik weet dat ik alleen in de kano zit. Ik zal zelf moeten peddelen (roeien) om verder te komen, maar om me heen zijn altijd mensen die me verder helpen.

Ik hoop en wens voor jou dat je ook deze mensen om je heen hebt of snel vindt. Mensen die jou een lifeline toe gooien, zodat je in je kano de zon tegemoet kan varen.

Jose

Advertentie

Eén opmerking over 'So before you go'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: