Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Altijd beter en erger

Vandaag zat ik te appen met een collega. We appten over deze blog en mijn depressie. En op een bepaald moment appte hij: “Niet alles is maakbaar, ook al denkt de huidige maatschappij wel zo.”

En ja, dat is zo. De lat wordt hoog gelegd. Het is bij een ander altijd beter en mooier. Bekijk de social media maar eens. Afgeronde studies, topbanen, geweldige vakanties, fantastische kinderen, alleen maar liefde, vreugde en zonneschijn.

Maar ook de andere kant is alleen maar groter en erger. Als je in deze maatschappij durft aan te geven dat het niet alleen maar geweldig is, dan word je onmiddellijk afgetroefd door een ander waar het zoveel erger, zwaarder en dramatischer is.

Bijna een jaar geleden kwam de eerste lockdown. Ik zat ineens thuis, midden in een depressie met een autistisch kind (nog niet diagnosticeerd op dat moment). En op de schoolblog en social media zag ik alleen maar gelukzalige verhalen, fantastische knutsels, presentaties en blije gezichten.

Voor mijn gevoel faalde ik alleen maar. En de depressie hakte er steeds harder en verder in. En als ik durfde aan te geven dat het niet zo heel leuk was, was het bij een ander altijd zwaarder. Dus dan maar mijn masker op en doen alsof mijn maan de zon was.

Deze manier van overtreffen in zowel leuke momenten als in moeilijke momenten maakt dat de ander zich niet gezien voelt. Als je het abstracter, groter en zwart-wit maakt, geef je eigenlijk bij de ander aan dat zijn verhaal niets voorstelt. Zijn geluk is niets vergeleken bij die ander. Maar ook zijn angst, pijn en verdriet is niets vergeleken bij die ander.

Je hoort de laatste maanden steeds meer over eenzaamheid, depressie en angststoornissen. Dit wordt gedeeltelijk geweten aan de coronacrisis. Ja, door de corona wordt het beeld wel duidelijker.

Een kern van vele depressies is een laag zelfbeeld. De kern hiervan ligt in de persoon zelf, maar door een ander te zien, te waarderen en lief te hebben zoals hij is, geef je tegengas aan alle monsters die in het hoofd leven.

Dus het echte antwoord ligt bij jou en mij.

Zijn wij in staat om in kwetsbaarheid met elkaar om te gaan? Durf ik mijzelf aan jou te laten zien, jou te vertrouwen. En wat laat jij aan mij zien?

Zie jij mij met mijn geluk en worsteling? En mag dat er zijn, zoals ik dat voel? En zie ik jou? Met jouw geluk en worsteling, zoals dat er voor jou is.

Ik zie jou! Ik ken het gevoel dat bij je worsteling hoort. En wat de reden ook is, het is er en mag er zijn! Niets meer, niets minder

Jose

Advertentie

Eén opmerking over 'Altijd beter en erger'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: