Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Integriteit

Binnen mijn werk is integriteit een belangrijke factor. Nu kom ik bij therapie ineens in integriteitsissues. Kan ik wat ik beloof wel waarmaken? En sta ik er eigenlijk wel achter?Vandaag had ik twee gesprekken waarbij ik wel even moest slikken.

Het eerste gesprek was met een sociotherapeute die ook diëtiste is. Omdat dagstructuur voor iemand depressie erg belangrijk is, is structureel eten dus ook belangrijk. En dit is in de eerste weken al een groot struikelblok gebleken. Mijn weerzin om veel te eten is enorm groot. Ik ontzeg mezelf vaak een maaltijd en heb ook nauwelijks hongergevoel meer. Alles op alles om dat cijfer van de weegschaal verder omlaag te krijgen. In mijn hoofd snap ik best dat regelmatig eten gezonder is, dat ik me dan ook beter ga voelen, maar dat voel ik niet zo.

Vandaag een eetschema meegekregen waarbij ik moet ontbijten (al jaren niet gedaan) en naast mijn lunch en avondeten ook structureel kleine tussendoortjes moet eten. Eigenlijk 6x per dag eten voor een hoeveelheid die ik normaal in 2 a 3 dagen eet. Wat ik misschien nog wel lastiger vind, is dat ik mijn weegschaal het huis uit moet doen. Ik wil beter worden en dunner worden, maar ik heb enorme moeite met zo’n eetschema en zonder weegschaal.

Wil ik dit eigenlijk wel? En wie ga ik voor de gek houden?

Het tweede gesprek volgde meteen hierna. Ik besprak met de therapeute van de 4-daagse mijn behandelplan. Hierin staan alle doelstellingen die ik moet gaan bereiken. Onderaan het behandelplan staat ook een verklaring. In deze verklaring staat dat ik geen poging mag doen om een punt achter mijn leven te zetten. Dat vind ik best lastig.

Nee, ik ben momenteel niet bezig met afscheid nemen. Ja, ik heb alle zakelijke dingen wel geregeld. Dood gaan is niet uit mijn hoofd weg. Het verlangen is zachter, maar niet weg.

Kiezen om de verklaring niet te tekenen betekent geen behandeling. Geen behandeling betekent niet beter worden. En ja, dan volgt de punt onvermijdelijk.

Als ik de verklaring wel teken, start de behandeling. Alleen ik ben bang. Bang dat ik tijdens de behandeling zo diep kom te zitten, dat ik niet meer verder wil. Alleen mag ik die punt dan niet meer zetten. Eerlijk gezegd zal het me op dat moment niets meer kunnen schelen welk document ik getekend heb. Alleen het idee dat ik iets teken, wat ik niet echt kan beloven, is al moeilijk genoeg.

Toen ik dit tegen de therapeute zei, gaf ze aan dat het vooral om de intentie gaat. Dat je beter wil worden, en dat als je je slechter voelt, dit op tijd aangeeft. Zodat ze me kunnen helpen. Het crisisplan wat ik moet schrijven moet hierbij handvatten gaan geven.

Daar wil ik voor tekenen. Dus die handtekening heb ik vanmorgen gezet.

Jose

Advertentie

2 gedachten over “Integriteit

 1. Lieve José,
  Na onze laatste contact niets meer laten horen, maar je bent niet weggeweest uit mijn gedachten. Ik lees je blog en je raakt me. De issues en gedachten zijn herkenbaar, maar dan zonder depressie. Ik gun je zo dat je dit overwint, oprecht kan lachen en vooral kan genieten.
  Ik ben trots op jou! Dat je dit allemaal schrijft en deelt, maar helemaal dat getekend hebt.
  Niet alleen trots maar ook blij want ik spreek graag nog eens met je af.
  Liefs Katja

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: