Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Laagje voor laagje

Mijn doel voor deze week is voelen. In contact komen met mijn gevoel.

Mensen gaan verschillend om met hun gevoelens. De een staat in vol contact met zijn gevoelens en uit deze ook. Een ander heeft weinig contact met zijn gevoelens. Weer een ander voelt ze wel, maar kan er niet goed bij en vindt uiten dan ook moeilijk.

In basis wordt ieder kind geboren met de 4 basisemoties, bang, boos, bedroefd en blij. Hoe je omgaat met deze emoties wordt je geleerd, waarbij cultuur en opvoeding een grote rol spelen.

Ieder mens komt in zijn leven teleurstellingen of trauma’s tegen. Je gevoel wordt niet (h)erkend, je wordt gepest, of nog erger. In deze situatie leer je jezelf (onbewust) een copingsmechanisme aan. Je reageert de volgende keer anders of je sluit je af.

Illustratie van Saskia Hielkema

Zie het maar als een kool of een ui. De kern ben jij in je oorsprong. Daaromheen zitten allerlei lagen, zoals beschermingslagen, copingsmechanismes etc.

In basis zijn deze lagen niet slecht, ze beschermen jouw kern van zijn tegen de boze buitenwereld. Alleen als deze zo actief worden dat je zelf niet meer bij je gevoel kan komen, of ook optreden als het niet nodig is, dan worden ze vervelend.

Dat laatste is bij mij het geval. Ergens van binnen voel ik alle emoties heel duidelijk, maar ik kan er zelf bijna niet meer bij en ik kan ze op dit moment ook maar heel zelden uiten.

De laatste week ben ik door de buitenste laag gekomen. Ik kan echt iets beter bij mijn gevoel. Maar ik moet door nog veel meer lagen heen.

Dat is eng en moeilijk. Ik heb al zolang geen normale emotie uiting gehad dat ik er gewoon bang voor ben. Ik heb geen idee wat ik allemaal tegen ga komen. Emoties moeten een keer uit je lijf, dus oude pijnen en verdriet zal ik opnieuw moeten beleven om de emoties te verwerken. Laagje voor laagje. Zwaar, maar hard nodig.

Jose

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: