Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Gesprek aangaan

Een gesprek aangaan kan meerdere emoties oproepen. Vooral wanneer je kwetsbaar bent in een gesprek. Als het gaat om je gevoel, je behoeftes of duidelijk een grens aangeven. Dit soort gesprekken kan ik 1000x in mijn hoofd voor oefenen. Alle scenario’s worden uitgedacht. Als mijn reacties worden in kaart gebracht.

Wat wil ik wel, wat wil ik niet? Waar ligt precies mijn grens? Waar kan ik de ander tegemoet komen, zonder mezelf weg te cijferen.

Na het onveilige gevoel van vorig weekend had ik op maandagochtend een gesprek met de sociotherapeute. Ik besprak waarom ik me onveilig in de groep voelde. Samen besloten we het gesprek met de groepsgenoot aan te gaan. En dat ging goed. De lucht klaarde langzaam op. Duidelijk werd dat hij in zijn proces dingen probeerde, die bij mij net niet goed vielen. Ik daarentegen moet eerder en duidelijker mijn grenzen aangeven.

De rest van de week verliep soepel. Het contact met de groepsgenoot werd hersteld en al ben ik nog steeds wat sneller geïrriteerd naar hem. We blijven zoeken naar de afstemming.

De rest van de week stond in het teken van rust nemen. De blokkade die ik altijd gevoeld heb rondom emoties wordt zachter, dunner. Dit betekent ook dat ik alles veel beter voel. De rust heb ik dan ook nodig om deze nieuwe ervaringen een plekje te geven.

Donderdag belde de bedrijfsarts. Ik vind mijn bedrijfsarts echt een fijne man om mee te praten. Ook hier durfde ik open en eerlijk te zijn over wat ik graag zou willen. Het fijne was dat zijn reactie ook aansloot op mijn behoefte. Geen gouden bergen, geen onmogelijke opgaves, maar realistisch en constructief.

Vrijdag was het mijn beurt bij SoVa. Mensen die mijn blog vaker lezen, weten dat ik dit de meest verschrikkelijke therapie vind die er is. Maar goed, ik was aan de beurt.

Ik wil binnenkort iemand uitnodigen voor een systeemgesprek, waar ik nogal tegen op zie. Dus dat ging ik oefenen. Mijn groepsgenoot die de persoon in kwestie speelde, deed dit zo goed, dat ik echt alle reacties ervaarde, die ik bij die persoon ook ervaar. Het ging dus goed.

Dit weekend al die emoties laten bezinken. Voelen wat het met me doet. En dan vooral voelen welke behoefte er achter zit. Wat wil ik eigenlijk met het systeemgesprek bereiken?

Nog 6 weken therapie. De eerste weken zullen echt nog in het teken staan van steeds meer voelen, grenzen aangeven en rust behouden. Daarna gaan we toch echt nadenken over de periode na deze therapie en de volgende therapie. Al zijn hier de eerste stappen natuurlijk al in gezet.

Jose

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: