Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Escalatie

De afgelopen week de berg in werkelijkheid een vulkaan te zijn. Ondanks eerdere gesprekken bleef de boosheid, twijfel en onzekerheid pruttelen.

Het was niet mijn vulkaan die tot uitbarsting kwam, maar die van een groepsgenoot. Dit gebeurde tijdens een spel dat we moesten spelen zonder begeleiding van een therapeut.

Hoe laf ik mezelf nu ook vind, ik durfde niet mijn mond open te doen. Ik wilde zonder begeleiding niet de bom nog verder laten barsten, dus ik hielp mijn groepsgenoot niet.

Tussen de middag had ik mijn individuele gesprek. Ik vertelde hoe ik worstelde dat ik niet opgekomen was voor mijn groepsgenoot. Hoewel ik volledig achter hem stond.

Waarom had ik niet eerder de grenzen opnieuw aangegeven? Ook al was dit voor de zoveelste keer. Waarom had ik het niet in groep besproken toen we het hadden over groepszaken?

Ik wilde niet steeds het zeikwijf zijn. Ik wist dat er meer mensen hetzelfde voelen, dus waarom moest ik steeds mijn mond open doen?

De therapeute zei dat wat anderen ook vinden, of mensen wel of niet luisteren, ik gewoon mijn grenzen aan moet blijven geven. En dat vind ik zo moeilijk. Ik heb toch iets gezegd, dus waarom moet ik dat dan nog een keer zeggen.

Na mijn individuele gesprek hadden we plangroep. Hierbij kwam de escalatie van vanmorgen toch weer terug. De meesten gaven aan wat hen stoorden, waar de grens ligt. En ergens lijkt de betreffende groepsgenoot het te snappen, maar het woord sorry kwam niet.

Ik hoop dat het nu wel duidelijk is. We weten dat het niet slecht bedoeld is, maar ook vanuit behulpzaamheid kan een grens overschreden worden.

Mijn grens ligt duidelijk bij mijn autonomie. Niemand bepaalt (meer) wat ik moet doen, wat ik moet voelen of denken. En die grens heb ik vandaag weer aan kunnen geven.

Jose

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: