Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Je zelf weggeven

Bij vele mensen is een tekort van eigen waarde een oorzaak van een depressie. Waardoor dit tekort is ontstaan is wisselend. Bij iedereen is er een andere reden waardoor het gevoel ontstaat dat je er niet mag zijn.

Op het moment dat ik het gevoel kreeg dat ik mezelf kwijt raakte, begon ik met pleasen. Alles doen wat een ander vraagt, om maar aardig, lief, leuk gevonden te worden.

En ik werd steeds leger tot er niets meer van mij over was. Ik was helemaal niets meer. Ik had het gevoel dat ik niet meer bestond, dat er niemand was die mij nog zag zoals ik echt was. Ik was op en kon niets meer geven.

Ik gaf steeds stukjes van mijzelf weg om anderen te helen, gelukkig te maken, te troosten,…. Ik ging over al mijn grenzen heen, vooral emotioneel. Ik heb op de begrafenis van Marijn een plaatje gezien van een man die steeds blokjes van zichzelf weg gaf, maar nooit iets terugkreeg. Net zolang tot er niets meer over was. Marijn kwam op dat moment er niet meer uit en zette een punt achter zijn leven.

Ook ik heb dat gedaan. Alles van mezelf weggegeven tot ook ik op dat moment kwam dat ik een punt wilde zetten.

De afgelopen maanden waren zwaar en confronterend. Langzaamaan leerde ik mijn grenzen aangeven. Dat ik niets moest, behalve lief zijn voor mezelf. Van mezelf houden is er echt nog niet bij.

Iedere keer werd er weer een blokje aan mij teruggegeven. Ik word steeds meer compleet mezelf.

En dat is ook een nieuwe trigger. Zodra iemand nu in de buurt van mijn grenzen komt, sla ik op tilt. Ik bescherm mezelf, vlucht en duw mensen weg.

En in plaats dat ik dat nu letterlijk doe, spreek ik het gevoel uit. Maar oh, wat is dat moeilijk. De angst om mezelf opnieuw te verliezen, mezelf weer kwijt te raken en over mijn grenzen heen te gaan is gigantisch.

Ik word verdrietig als ik een grens aangeef die niet gerespecteerd lijkt te worden. En soms word die grens niet geaccepteerd, maar het kan ook zijn dat het alleen maar de trigger is. Die oude pijnen zijn echt nog niet weg. En ik moet ontdekken hoe ik daar nu mee om moet gaan.

Jose

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: